|

April doet wat hij wil

De hoogste tijd voor de tuintips van april. Met een lang Paasweekend voor de boeg met hopelijk een beetje redelijk weer is er weer genoeg te doen in de tuin.

Voor half april moeten zomerbloeiers als lavendel, salvia en heiligenbloem gesnoeid zijn om ze mooi bossig te houden.  Let wel op dat je niet in het hout knipt. De plant loopt daar niet meer uit. En als je toch bezig bent: Lavendel vindt het fijn om elke twee of drie jaar een handje kalk te krijgen.

image

Voorjaarsbloeiende struiken als forsythia, ribes en sering snoei je gelijk na de bloei terug, zodat je volgend jaar weer een rijke bloei hebt.

Vaste planten die langer dan drie jaar op dezelfde plek staan,  en/of te groot worden, kun je nu opnemen en delen. Het oude hart kun je weggooien, de nieuwere delen plant je opnieuw.  Hetzelfde geldt voor de vaste bollen. Als je ze op een andere plek wilt of je wilt ze vermeerderen: neem ze nu op en verplant en/of deel ze. Uitgebloeide bollen van binnen (narcissen, blauwe druifjes, hyacinten) kun je nu ook uitstekend in de tuin zetten. Volgend jaar komen ze weer op. En of je ze nu verplant of niet: vaste bollen krijgen nu graag een beetje organische mest.

image

Rozen geef je nu een beetje oude stalmest of speciale rozenmest. Maandelijks herhalen tot 21 juni.

Je wilt natuurlijk zo min mogelijk onkruid. Haal het blad- en plantafval van vorig jaar uit de border, maak hem onkruidvrij en strooi daarna een laag cacaodoppen, kokos of schors. Dat scheelt een slok op een borrel. Bovendien droogt de grond dan niet zo snel uit. Of plant bodembedekkers als maagdenpalm of  vrouwenmantel.

image

Je kuipplanten die binnen overwinterd hebben kun je vanaf half april alvast een beetje buiten laten wennen. Vanaf mei mogen ze de hele dag weer naar buiten. En mocht je het nog niet gedaan hebben: verpot ze of geef ze een nieuw laagje grond.

Wil je je schutting, tuinhuis of tuinmeubels beitsen: nu doen, je kunt nu nog overal goed bij. April is ook de perfecte tijd om je tuinmeubels schoon te maken. Hetzelfde geldt natuurlijk voor je terras. Schoonmaakazijn of verdunde soda (1 kilo soda op 5 liter water) even in laten trekken en je spuit de groene aanslag zo van je tegels. Nog een voordeel: je hebt meteen je buitenkraan weer gebruiksklaar. Ook handig als het wat langer droog is, want nieuwe aanplant (die van nu, maar ook die van de afgelopen herfst) heeft dan wel water gebruiken.

image

En dan hopelijk eind april mooi weer met Koningsdag op maandag en dus voor heel veel mensen weer een lang weekend tijd om van je harde werken te genieten. Hoewel…dat mooie weer mag natuurlijk ook eerder komen.

image

Vergelijkbare berichten