Tuintips met een knipoog naar Sinterklaas


Komende vrijdag is het Sinterklaas. Feest van chocoladeletters, pepernoten en, niet de vergeten natuurlijk, de schimmel. Dingen die je niet direct met de tuin associeert. Maar toch hieronder een paar tuintips  (en misschien nog wat aanvulling op je verlanglijstje).

image

Om met de schimmel te beginnen: Sinterklaas kan niet zonder hem, maar ook in de tuin zijn schimmels nuttige organismen. Zo kan een beukenhaag  (Fagus sylvaticus) niet overleven zonder de schimmel waarmee hij in symbiose leeft. Spoel dus nooit de wortels van de beuk af voor het planten, want dan begint de haag al met een slechte start. Overigens is dit de beste tijd om een beukenhaag te planten, mits het niet vriest natuurlijk.  Je kunt voor de gewone beuk kiezen, maar een rode beukenhaag is ook erg mooi.

 

Pepernoten blijven lekker en voor mij horen ze ook echt bij Sinterklaas. Een pepernotenboom bestaat niet,  maar misschien vind je het wel leuk om een Peperboompje of een Notenboom in je tuin te zetten. Het Peperboompje, of  Daphne  mezereum is een bladverliezende struik die al vroeg in het voorjaar (februari – april) bloeit op nog vrijwel lege takken. In het najaar vormt het Peperboompje rode bessen, die helaas wel giftig zijn . Gelukkig kun je tegen die tijd weer aan de pepernoten.

Als we het over een notenboom hebben, bedoelen we hier meestal een walnotenboom mee, de Juglans regia). Die is voor de meeste tuinen helaas wat groot. Je kunt natuurlijk voor de Japanse notenboom of Gingko biloba kiezen. Heeft een apart, hartvormig blad en vooral een mooie herfstkleur. Deze is ook als zuil of bijvoorbeeld dakboom te krijgen. Voor de noten moet je wel geduld hebben,  minstens twintig jaar.

 

En dan de chocoladeletters. Er zijn een aantal vaste planten en eenjarigen die de kleur van chocola hebben en zelfs soms naar chocola ruiken. Zo is daar de (eenjarige ) Cosmos atrosanguineus.

 

image
Cosmos atropurpurea

 

Mooie vaste planten met chocoladekleurig blad zijn bijvoorbeeld de Heuchera ‘Chocolat Ruffles’ (Purperklokje),  de Eupatorium rugosum ‘Chocolate’ (Leverkruid) of de Cimicifuga ramosa ‘Chocoholic’ (Zilverkaars).

 

Mentha piperata ‘Chocolate’ of Chocolademunt smaakt een beetje naar After eight. Pas wel op, net als andere muntsoorten heeft ook deze de neiging tot woekeren.

image
Mentha piperate ‘Chocolat’

Je ziet: je kunt het hele jaar genieten van Sinterklaas! O, en terugkomend op de schimmel: Hoe leuk zou het zijn als je hem volgend jaar een zelf gekweekte wortel of appel kunt geven?

Tot slot nog even dit: haal het blad nog even uit je dakgoot. Voorkomt lekkage en eventueel uitglijden van Amerigo. Fijne Sinterklaas!

 

 

Vergelijkbare berichten