| | | |

Dutch Design Week 1 – Keramiek en glas

 

ddw_poster15 kopie

Vorige week bezocht ik de Dutch Design Week. Wat een feestje! Wat heb ik daar een leuke dag gehad. Op Instagram volg ik Suus van www.ensuus.nl . In haar blog las ik de tip om van tevoren een lijstje te maken van wat ik wilde zien. En dat is me goed bevallen. Ik werd tegelijk wel gewaarschuwd: je wordt onherroepelijk afgeleid als je daar bent. En dat is maar goed ook, want daardoor heb ik een aantal heel leuke gesprekken gehad met ontwerpers. En zo kwam ik dus toch weer tijd tekort, maar dat werd helemaal goed gemaakt door het enthousiasme van de ontwerpers met wie ik sprak.

Of het nou door mijn eigen keuze was of dat het gewoon zo was, weet ik eigenlijk niet (ik heb alleen het Klokgebouw, Yksi Expo en het Design Perron bezocht), maar ik had de indruk dat ik vooral veel lampen en veel serviesgoed zag. En thema’s als hergebruik en sociaal ondernemen kwam ik ook geregeld tegen. 

Op de lampen kom ik in een later blog nog terug, maar eerst glas en porselein. 

Bij binnenkomst in het Klokgebouw begon het al. Allereerst de stand van Bottle-up. Een collectie glaswerk van hergebruikt glas uit Zanzibar. Door het groeiende toerisme daar groeit ook de berg lege bier,- wijn-, en drankflessen. Een zestal Nederlandse ontwerpers hebben in samenwerking met lokale ambachtslieden een aantal producten ontwikkeld die weer als souvenir verkocht kunnen worden. 

Bottle-up

 

Iets verder op de Ceramic Paint/Collection Cornwall van Kirstie van Noort. Een porseleincollectie in aardse kleuren, gekleurd met verf met als grondstof restafval van mijnen in Cornwall. In het verleden werd daar o.a. koper, tin en lood geworven. De tinten daarvan vind je terug in dit porselein.

Ceramic Paint/Collection Cornwall - Kirstie van Noort
Ceramic Paint/Collection Cornwall – Kirstie van Noort

Bij binnenkomst in de (heel drukke) Yksi Expo liep ik tegen deze  gedekte tafel van Scorlewald aan. Een aankondiging van al het moois op serviesgebied dat daar stond. Ik vind de poederachtige kleuren en de strakke vormgeving die je momenteel veel ziet in serviezen erg mooi. Zo was daar het servies van Design X Ambacht waar ik al eerder een beetje verliefd op was. Design X ontwikkelt en maakt ambachtelijke interieur- en woonaccessoires in voormalige dagbestedingscentra van Siza, een organisatie die mensen met een beperking ondersteunt in o.a. hun werkproces.

Design X
Design X

Ook het servies Base van Piet Boon stond er, sinds enige tijd op mijn verlanglijst als vervanger van mijn huidige Marjolein Bastin servies (ik weet het: completely different).

Base - Piet Boon
Base – Piet Boon

Eigenlijk was ik op zoek naar de stand van Studio PS, maar die bleek buiten te zijn. Ik sprak met Sanne, een van de eigenaren. Buiten onze naam, bleken we nog iets gemeen te hebben: we zijn allebei graag buiten en planten horen gewoon in huis (en niet alleen omdat ze nu ineens hip zijn). Ook zij hebben erg mooie mokken maar ook vazen en klokken. En zelfs hangers van porselein. Alles ziet er heel aaibaar uit. Helaas niet goedkoop, maar toen ik hoorde hoelang het proces van kleuren en bakken in beslag neemt (twee keer twee dagen in de oven en tussendoor een paar dagen drogen als ik me goed herinner), vind ik dat niet meer zo heel vreemd.  Ze hebben trouwens ook een schitterende (een stuk betaalbaarder) lamp, maar zoals gezegd, die komt later. 

Studio PS
Studio PS

Ook op het Design perron kwam ik  fraaie ontwerpen tegen. En werd ik ook heel duidelijk afgeleid. Ik zag hier o.a. het keramiek ‘Enkel glas’ van Studio Ineke van der Werff. Hier is het porselein geglazuurd met glasgruis dat vrijkomt bij het sorteren en schoonmaken van glas uit de glasbak.

Bij House of Thol maakte ik deze foto van hun ‘In the Clouds’. Gebaseerd op oud Hollands Delfts blauw en Aziatisch porselein waar vaak wolkenluchten en vogels op de zien zijn. Eigenlijk best een vreemde eend in de bijt, want het meeste porselein dat ik zag was glad en strak. Maar even goed erg mooi. 

House of Thol
House of Thol

Naast de uitgang stond alweer een stand met (dacht ik) serviesgoed. Strak, sober gekleurd en alweer heel mooi om te zien. Toen ik met designer Fleur Molenaar van After aan de praat kwam, bleek het iets anders in elkaar te zitten. Zij en haar partner Temo Gonzalez Moreno hebben onderzoek gedaan naar begrafenistradities van de verschillende wereldreligies. Het gaat hier om voorwerpen die gebruikt worden bij de verschillende begrafenisrituelen en daarna. De Joodse collectie is klaar en werd hier getoond. De door mij bewonderde schaaltjes waren dus geen servies, maar worden onder andere bij de rituele wassing gebruikt. Ook het getoonde doodshemd met bijbehorende sokken en capuchon is door Temo en Fleur ontworpen. Fleur vertelde me dat Joodse mensen  namelijk allemaal in een eenvoudig hemd begraven worden en omdat ze niet meer gezien mogen worden als ze gestorven zijn, wordt er een capuchon over hun gezicht gelegd. De stof hiervan kwam weer terug in het koord om de lamp die hierbij hoorde: het eerste jaar na het overlijden brandt er altijd een lamp voor de overledene. Het aparte was dat ik, toen ik van tevoren over dit project las, dacht: daar hoef ik niet langs. Het bleek een van de interessantste en leerzaamste gesprekken te zijn die dag, al was het alleen maar omdat ik iets meer leerde over de gebruiken van mijn eigen voorouders.  

Tenslotte liep ik nog even binnen bij de stand van Cor Unum. Een bedrijf uit ‘s Hertogenbosch dat al sinds 1953 keramiek maakt. Ook hier weer heel veel enthousiasme over de producten, de manier van werken, enz. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt maken hier in samenwerking met professionals de prachtigste dingen. Erg mooi vond ik de Deformed Vase. Een mal van een vaas verwijderen is een lastig karwei, omdat de vaas, als er lucht bij komt, de neiging heeft scheef te zakken. Bij de Deformed Vase is dit dus juist de bedoeling. En daardoor is geen enkele vaas hetzelfde. 

Cor Unum - Deformed vase
Cor Unum – Deformed vase

Pfff, dat is een heel verhaal geworden zeg. En zoals gezegd, er volgt meer. Houd mijn site dus in de gaten.

Groet,

Sanneke

 

Vergelijkbare berichten