Dutch Design Week – deel 2 – Lampen, lampen en nog eens lampen!

Wat later dan gepland, maar zoals ik in mijn vorige blog al vertelde, kwam ik zoveel lampen tegen op de Dutch Design Week dat ik daar ook aandacht aan wil besteden.
Een van de leuke dingen van de Dutch Design Week vond ik de verscheidenheid. De ene lamp was nog mooier dan de ander, was het niet vanwege de uitstraling, het gebruikte materiaal, of de vorm, dan was het wel om de gedachte die erachter zat. Zo zag ik bij Studio PS de lamp hierboven. Een lamp waar ik meteen verliefd op werd. Oude lampen uit een Franse glasfabriek werden door Studio PS, in samenwerking met Spoor38, van een totaal ander uiterlijk voorzien. Het aluminium werd gekleurd en er werd een gekleurde betonnen rand toegevoegd. Er zijn er maar vijftig van, dus als je geïnteresseerd bent, je kunt ze hier vinden.
De lamp ‘ZUID’ van Francoise Oostwegel verwijst naar de vakwerkhuisjes en het mijnengebied van Limburg. Door de bekleding met koper (helemaal van nu) aan de binnenkant van het eikenhout waarvan de lamp gemaakt is, ontstaat een mooi lichtspel.

Een beetje in dezelfde sfeer waren de lampen van a-Lex: de Petals en Ovals. Opgebouwd uit multiplex en heel kunstig in elkaar gezet. De eerste bestaat uit verschillende ovalen, de andere leek inderdaad wel wat op bloemblaadjes (vandaar de naam Petals).

Het grappige was dat de de eerste lamp wat de ontwerper Alex Groot Jebbink betrof een min of meer mislukt ontwerp was. Tijdens de Dutch Design Week was het een beetje bedoeld als standvulling, maar hij kreeg zoveel enthousiaste reacties dat hij inmiddels besloten heeft de lamp in productie te nemen. En kijk maar eens hoe fantastisch die lamp in elkaar zit.

De Limpid Lights van VANTOT vond ik Vooral mooi van vorm. Door verschillende schakeringen van het glas in deze lampen, wordt het normaal heldere LEDlicht ineens heel anders.

Grappig om te zien waren de lamp KLOS van Gewoon en de boomstamlamp van BOOM.
Maar wat vooral indruk op me maakte was het eindexamenproject van Geert Snijders en Martin Honings: Die Fabriek. Voor hun eindexamen aan de AKV/St.Joost in Breda bedachten ze een machine waarmee je zelf een lampenkap kunt maken. Met alle 3-D prints en andere nieuwe technieken komen we volgens hen steeds verder van het product af te staan. Hun idee is dat de consument een relatie aangaat met het product doordat de lamp ter plekke wordt gemaakt. In het kort komt het erop neer dat ze een soort draagbare fabriek hebben gemaakt. Allereerst worden in een trommel houten biezen geplaatst. Dit kan de consument zelf doen en daardoor precies zelf bepalen waar deze randen komen. Vervolgens worden korrels bioplastic verwarmd en als een soort suikerspin in de trommel verdeeld door middel van de middelpuntvliedende kracht.

Klaar terwijl u wacht! De techniek van vandaag gekoppeld aan een ambachtelijke achtergrond.

Net daarvoor was ik bij de stand van Atelier Robotiq geweest. Iets heel anders. Hier worden designproducten ontworpen en gemaakt door middel van software die een robot vezels laat wikkelen om een mal. Zo ontstaat bijvoorbeeld de Fiber Pattern lamp.
Heel licht en sterk. Een open structuur die voor een mooi lichtspel zorgt en absoluut meer in mijn huis past dan de lamp van Die Fabriek. Maar die heeft wel meer indruk gemaakt. Natuurlijk was er nog veel meer te zien op de Dutch Design Week. Wie weet wijd ik daar binnenkort nog wel een blog aan. Voor nu even: tot ziens!
Groet,
Sanneke
Foto’s: STHY Interieur en Tuin, behalve de PS_38 lamp van Studio_PS en de KLOS_lamp van Gewoon. De foto’s die ik daarvan maakte waren niet mooi genoeg voor dit blog.