Eet jij al uit eigen tuin?
Je denkt er misschien niet gelijk aan maar de beste tijd om plannen te maken voor je tuin zijn november, december en januari. Als je er nu over nadenkt heb je straks als het tuinseizoen weer begint je plannen klaar en kun je gelijk aan de slag. En eventuele hulp bij de uitvoering is dan ook nog redelijk in te plannen.
Steeds vaker krijg ik bij het maken van een tuinontwerp de vraag of er een stukje moestuin in kan. Zeker bij een gezin met kinderen gebeurt dat negen op de tien keer. En ook van opa’s en oma’s krijg ik geregeld dezelfde vraag. Eerlijk gezegd ben ik tegenwoordig haast eerder verbaasd als het níet gevraagd wordt. Vaak vraag ik het zelf dan maar. Ik kan me ook niet herinneren dat ik ooit nee heb hoeven antwoorden op die vraag.
KLEIN BEGINNEN
De meeste mensen gaat het om een klein stukje, puur omdat ze de kinderen willen leren waar hun eten vandaan komt. Om dezelfde reden zou je ook een kippenhok kunnen voorstellen natuurlijk, maar gek genoeg 😉 krijg ik die vraag een stuk minder vaak. Het is gewoon ontzettend leuk als je ziet hoe kinderen erop reageren. Ik geniet er tenminste erg van als de kleinkinderen proberen de bosaardbeitjes rood te kijken of de peren in de perenboom te tellen.
Als mensen het niet willen is de reden vaak dat ze denken dat er dan een groot stuk van de tuin verloren gaat en dat het veel werk is. Zoals gezegd: het hoeft niet groot te zijn. Je hoeft er zelfs niet een aparte border voor aan te leggen. Zet ze gewoon tussen de andere planten. Zo neem ik geregeld bosaardbeitjes op in een beplantingsplan. Ze zijn wintergroen, bloeien lang en ze geven vruchten. Hoe mooi wil je het hebben. En er is ook keus genoeg in eetbare bloemen. Viooltjes en de bloemen van bijvoorbeeld daglelie (Hemerocallis) en Oostindische kers zijn gewoon te eten, bijvoorbeeld als garnering van een salade.

Bosaardbei – Fragaria vesca
AAN EEN BOOM ZO VOLGELADEN… (uit: Jantje zag eens pruimen hangen)

Vaak neem ik ook een boom op in het plan. Een boom brengt leven én vooral ook hoogte in de tuin. En als er plek is voor een boom, waarom zou je dan niet kiezen voor een peren- of appelboom? In het voorjaar geniet je van de mooie bloesem en daarna zie je per week de vruchten groeien. Wij kochten een paar jaar geleden een mooie oude perenboom. Kijk bijvoorbeeld eens op oudefruitbomen.nl. Voor de meeste tuinen zal zo’n boom te groot zijn, maar er zijn natuurlijk meer mogelijkheden. Je kunt ook kiezen voor leifruitbomen of voor fruitbomen op stam of in pot.
Ook voor kruiden hoef je niet per se een hele border in te richten. Een bak, eventueel op pootjes, of een paar potten en je hebt al verse kruiden bij de hand. Tip: zet munt en rucola sowieso in een aparte pot want anders vind je overal plantjes terug, zelfs tussen de tegels.
Een (grote) pot is trouwens ook handig voor courgettes. Die plant heeft schitterende bloemen (ook eetbaar) maar wil wel veel ruimte. Omdat onze voortuin binnenkort op de schop gaat had ik daar deze zomer plek. Helaas: bloemen kreeg ik nog net, maar oogsten kwam er niet van, want de slakken hadden ook wel trek in een delicatesse. Er bleven alleen een paar sprietjes over. Volgend jaar dus toch maar weer in een pot.
WAT DACHT JE VAN DE BLOEMEN?
Laat ook gerust af en toe wat doorschieten. Zo vergat ik vorig jaar de knoflookbieslook uit de tuin te halen. Toen ik dat een tijdje geleden alsnog wilde doen zag ik er allemaal knoppen in zaten dus besloot ik ze nog even te laten staan. Zet er voor de grap maar eens een sierui naast, dan is duidelijk te zien dat het familie is. En heb je wel eens gezien wat een leuke bloemetjes er in de rucola komen?
Wel even goed om te weten: als groente eenmaal doorgeschoten is is de smaak meestal minder lekker. De bloemen van kruiden daarentegen smaken over het algemeen ongeveer hetzelfde als het kruid. Soms wat zachter, soms juist wat sterker.
Ook het werk valt heel erg mee als je het zo doet. Hooguit ben je wat drukker bij het koken.

Rucola

Knoflookbieslook – Allium tuberosum
SOMS WORD JE VERRAST

Terwijl ik op zoek was naar nog meer informatie voor dit blog werd ik trouwens blij verrast: ook de bloemen van Susanne met de mooie ogen (Thunbergia alata) blijken eetbaar. En laat die nou, om begrijpelijke redenen😉, ‘s zomers niet in mijn tuin ontbreken.
Helaas een eenjarige, dus die haal ik elk jaar opnieuw. Gelukkig altijd wel te krijgen, misschien omdat het in verhouding tot andere eenjarigen een wat prijzige plant is. Maar ja, ik krijg wel vaker te horen dat ik een dure smaak heb.
GROET
SANNEKE
© alle gebruikte foto’s: Sanneke Heij – STHY interieur en tuin