|

Februaritips voor de tuin

Heel voorzichtig begint er al weer wat leven in de tuin te komen. Wel op een deels onverwachte manier overigens. Niet alleen de sneeuwklokjes bloeien, maar ook de helleborussen hebben hun eerste bloemen al en ook zag ik al een eenzame elfenbloem. Dat wordt dus nog voorzichtiger dan anders het lelijke blad wegknippen, want anders knip ik misschien alle nieuwe knoppen weg en dat zou erg jammer zijn. Ik kan me tenminste nu al verheugen op een mooi geel tapijtje. 

voorjaarsbloemen kopie

Overigens klopt die eerste zin natuurlijk niet, want er is altijd leven in de tuin. Laat dus het bladafval nog maar even liggen. Voor hetzelfde geld ligt er een egel onder te slapen.  En mocht dat niet zo zijn: dat afstervende blad is nog steeds een goede bemesting voor je border. Overigens stelt die in deze tijd wat organische mest ook erg op prijs.

www.koosroggeveld.nl
www.koosroggeveld.nl

Wat je wel al kunt doen, zeker wat later in de maand is de pluimhortensia en de hortensia Annabelle terug knippen. Die bloeien namelijk op het nieuwe hout, dus dat kan geen kwaad. Wacht met rozen en de vlinderstruik nog even tot de kans op vorst niet meer zo groot is, ze zouden dood kunnen vriezen. Ook siergrassen kun je zodra de eerste groene scheuten te zien zijn tot zo’n 10 centimeter boven de grond terugsnoeien. Bij groenblijvende siergrassen haal je alleen lelijk blad weg.

www.groenwereld.com
www.groenwereld.com

Zet nu die loshangende schutting vast (je kunt er nu ook makkelijk bij), leg losliggende tegels goed. Zijn de tegels van je terras groen uitgeslagen, dan kun je natuurlijk de hogedrukspuit pakken, maar inspuiten met schoonmaakazijn werkt ook erg goed. Een paar dagen in laten trekken, eventueel met een bezem weg vegen en je terras is weer als nieuw. Ook de ouderwetse groene zeep werkt nog steeds heel goed.

Vogels vinden nog niet genoeg te eten en zijn dan ook erg blij met wat bijvoeding. Ik vond een paar heel creatieve ideeën op welke.nl:

welke.nl

voor-de-vogels.1386114145-van-annelies51

En over vogels gesproken: hang nu je nestkastjes (eerst schoonmaken) op en wie weet heb je dit voorjaar wel een nestje jonge vogels. Wel hoog genoegd ophangen natuurlijk met oog op eventueel kapers op de kust. Let op dat de opening op het oosten of noordoosten hangt. En mocht je nog geen nestkastje hebben: ze zijn te kust en te keur te koop. Om deze twee van www.vogelhuisverbouwingen.nl moest ik wel heel erg lachen: 

http://vogelhuisverbouwingen.nl/sleurhut-vogelhuisjes/

 Maar je kunt natuurlijk ook voor design gaan, of er zelf een maken van een bloempot en een stuk hout:

(beide gevonden op www.woonmooi.be)

http://woonmooi.be

vogelhuisje-bloempot

En natuurlijk ben je nog ruim op tijd om plannen maken voor je tuin, eventueel met hulp van STHY Interieur en Tuin of www.tuinvoorgroentjes.nl

 

Vergelijkbare berichten