Het jaar is (bijna) rond – tuintips augustus
Vreemde titel misschien – het jaar is (bijna) rond in augustus? Voor mij in dit geval wel. Hoe dat zit, lees je verderop, maar eerst maar eens de tuintips voor deze maand:
Augustus is vooral een maand om te genieten van je tuin. Natuurlijk moet er het een en ander gebeuren, maar voor je het weet is het mooie weer voorbij, dus pak je moment en ga af en toe gewoon even lekker in het zonnetje zitten (of liggen). De zomerbloeiers zijn misschien bijna uitgebloeid, maar de eerste herfstbloeiers melden zich al weer. Tip: Het is nu uitverkoop bij tuincentra: wellicht kun je nog zo’n mooi exemplaar als hieronder scoren voor een leuk prijsje.

En kun je het echt niet laten, dan pak je er een tuinboek of tijdschrift bij om inspiratie op te doen voor volgend jaar: zijn er nog planten die je graag zou willen hebben, wil je nog dingen veranderen en zo ja hoe en wat? Als je nu je plannen maakt kun je in september/oktober nog je tuin veranderen. Eventuele nieuwe of verplaatste planten hebben dan nog alle tijd om goed aan te slaan voor de winter. (En mocht je er niet uitkomen: je weet me te vinden:-))!
Of bekijk eens welke bollen je zou willen planten. De sneeuwklokjes zijn bijvoorbeeld al in september aan de beurt. Als je snel bent, kun je trouwens nog net herfsttijloos (Colchicum, op de foto Colchicum ‘Waterlily’, de normale lijkt meer op een krokus zonder blad, zoals de witte rechts) en herfstkrokus (Crocus speciosus) planten, dan heb je dit najaar nog kleur in de tuin. Ook Sternbergia lutea oftewel herfstnarcis is zo’n herfstbloeier. Ben je niet zo van de kleurtjes? Herfsttijloos en herfstkrokus zijn ook in wit te verkrijgen.
Als je bij bloeiende planten steeds de uitgebloeide bloemen weg haalt kan de plant zijn energie steken in het aanmaken van nieuwe bloemen. Wil je je juist zaad verzamelen, dan doe je dat natuurlijk niet. Je kunt ook allebei doen: een paar uitgebloeide bloemen laten staan om zaad te vormen en de rest eruit halen. Laat zaden goed drogen en bewaar ze droog bijvoorbeeld in een envelop. Vergeet niet de naam te noteren.
Deze en volgende maand kun je je uitgebloeide vaste planten, vooral als ze wat langer staan, opnemen en scheuren. De sterke delen plant je terug. Zorg wel dat je voldoende water blijft geven.
Is het een dag bewolkt dan kun je je coniferen of buxus voor de tweede keer snoeien. De afgeknipte takjes van de buxus kun je gebruiken om te stekken. Ook lavendel en salvia kun je nu stekken. En als je nu de dode bloemen en hun stengels uit je lavendel knipt, blijft de struik mooi bossig. Zorg dat je er onder de snoeiplaats nog groene blaadjes zitten, het verhoute stuk niet meer uit.

Er komen nu ook wat kale plekken in de tuin. Je kunt natuurlijk iets bloeiends neerzetten, maar doe eens gek en kies eens voor bijvoorbeeld eens krulsla of een boerenkoolplant in je siertuin. (En niet alle boerenkool is groen) En als je heel snel dit blog leest: ijsbergsla kun je officieel tot half augustus planten.

Gras blijft voorlopig nog wel even groeien, dus maaien staat ook nog wel een tijdje op de kluslijst. Dat kun je het beste ‘s avonds doen, vooral als het erg zonnig is. Maai het ook niet te kort, om verbranding te voorkomen. Deze zomer was sproeien nog bijna niet nodig, maar ook in augustus kan het natuurlijk heel warm en droog zijn. Sproei liever 1x een uur, dan 4x een kwartier, zodat het water ook echt in de grond kan dringen. Sproei je te kort, dan is alleen het bovenste laagje grond nat en dat verdampt gelijk weer als het warm is. De plant krijgt dus weinig tot niets.

Vorig jaar september begon ik met een maandelijks blog met tuintips. Toen nog op Facebook, maar vanaf oktober op deze site. Met dit blog voor augustus sluit ik deze cyclus af. Ik kan natuurlijk met een nieuwe cyclus beginnen, maar ik heb besloten dat niet te doen. Er is nog zoveel meer te vertellen over tuinen. Voor nu stop ik dus even met het maandelijks plaatsen van een blog met tuintips. Ik blijf natuurlijk wel blogs schrijven en op deze site, maar vooral ook op mijn Facebookpagina STHY Interieur en Tuin zullen geregeld tips blijven verschijnen over wanneer en wat er moet gebeuren in de tuin. En heb je zelf een vraag, stuur me dan gerust een mail (sanneke@sthy.nl) of een Facebookbericht.