| | | |

Hoera, de kamerplant is terug (en andere trends voor 2016)!

Oeps, kom ik van de week ineens tot de ontdekking dat mijn laatste blog eind november schreef met een herfstthema. En niet dat het nu echt winter is, maar een herfstblog in januari nog op je site… 

Ik wilde eigenlijk dit blog vullen met de stijltrends of -kleuren voor dit jaar, maar daar blijken de meningen toch een beetje verdeeld over te zijn. Vooral de kleuren van het jaar liggen mijlenver uit elkaar. Zo kiest Akzo Nobel dit jaar voor Okergoud, terwijl Pantone zelfs twee pastelkleuren kiest: Rose Quartz en Serenity. Overigens waren ze het vorig jaar ook absoluut niet eens, maar deze liggen  wel héél ver uit elkaar.

cf-2016-colours-of-the-year-section-two
Kleur-van-het-jaar-2016-okergoud – Flexa Colourfutures.com

 

pantone-kleuren-2016-rose-quartz-serenity-1
kleur-van-het-jaar-2016-Rose-Quartz-Serenity – Pantone.com

Ik zelf zou eerder voor Okergoud gaan, maar kan me heel goed voorstellen dat ik bijvoorbeeld in de slaapkamer wel voor een pasteltint zou gaan. Of ik dan voor Rose Quartz of Serenity zou kiezen? ik vind het zeker mooie kleuren, maar niet voor mij (Bovendien heeft er hier nóg iemand een stem).

Een combinatie van deze kleuren van het jaar zie ik momenteel ook veel voorbij komen: oker- of mosterdgeel met een pastelrose tint. Persoonlijk zou ik hier niet snel voor kiezen, maar als je het doorvoert zoals hier, heeft het wel wat.

droomhome- okergoud_roze
Flexa Colourfutures.com

Mijn eigen interieur is momenteel een  combinatie van okergeel met (olijf)groen en dat bevalt me al een tijdje heel goed.

STHY_Interieur_en_Tuin
STHY_Interieur_en_Tuin

Ik ben zelf niet zo van de blauwtinten in huis, maar (donker)blauw is echt in opkomst. Ook dit is mooi te combineren met Okergoud of bijvoorbeeld mosterdgeel.  Het belangrijkste is  natuurlijk dat jij je prettig voelt in je eigen huis en als dat met andere tinten is dan de trendy kleuren: so what?

http://www.interieurinspiratie.nl
http://www.interieurinspiratie.nl

Wat materialen betreft zie je iets meer overeenkomsten: koper lijkt vervangen te worden door goud, je ziet steeds meer marmer in accessoires en ook gebreide en gehaakte accessoires zijn nog steeds hot.

Mintinteriordesign
Mintinteriordesign

Maar wat dit jaar absoluut niet mag ontbreken in huis, of je nu voor warme of voor pasteltinten gaat: planten. Nu ben ik van mening dat planten altijd in huis horen, maar een hele tijd zag je ze weinig. Ik realiseerde me gisteren ineens dat dat ook heel goed in de tuincentra te zien is: Ik liep bij Intratuin en  ik heb echt in geen jaren zoveel kamerplanten bij hen gezien als nu. Vooral ook heel veel grote als Watercacao (Pachira Aquatica), Olifantsvoet (Beaucarnea) en de Gatenplant (Monstera Deliciosa).  je hebt er wat ruimte voor nodig, maar dan heb je ook wat.  Mooiwatplantendoen noemt de eerste twee kamerbomen (Woonplant van de maand januari).

Pachira aquatica
mooiwatplantendoen.nl

 

mooiwatplantendoen.nl
mooiwatplantendoen.nl

Als je die ruimte niet hebt, heb je misschien wel ruimte voor een hangplant als Klimop (Hedera) of Erwstplant (Senecio herreianus) of het aloude Chinees lantaarnplantje (Ceropegia woodii). En je bent helemaal trendy als je ze dan ophangt in een macraméplantenhanger. Maar je kunt ze ook gewoon in een kast zetten, of bijvoorbeeld in een laatje. Ikzelf vind deze oplossing wel erg leuk:

Suzie Frasier
Suzie Frasier

Al met al genoeg mogelijkheden dus. Ook in verzorging: er zijn natuurlijk planten die elke dag water moeten hebben, maar er zijn er ook zat die het af kunnen met een scheut water in de week. Ik ben zelf altijd weer blij met mijn Lepelplant (Spatiphyllum): Mocht ik hem een keer vergeten, dan laat hij me dat weten door al zijn bladeren te laten hangen. Geef ik hem dan weer een goede sloot water, dan staan die bladeren binnen de kortste keren weer overeind en kan hij er weer een hele poos tegen. En dat gaat inmiddels al meer dan 35 jaar goed.

spatiphyllumIMG_5856 kopie
sthy_Interieur_en_tuin

Houd je nu echt geen plant goed, ga dan voor een afbeelding van een plant of van alleen een blad. Helmaal hip tegenwoordig. Zo staat er in mijn pronkkast nu de kaart die bij een gewonnen kerstpakket  zat met daarnaast een van de botanische kaarten van mydeerartshop die ik cadeau kreeg bij de laatste Home&Garden van januari: een afbeelding van een blad van de Bananenplant (Musa). 

kaart H&G kopie
sthy_Interieur_en_tuin

 

Groet,

Sanneke

Vergelijkbare berichten