Kleurtrends 2015

stekmagazine
stekmagazine

Net als in de mode heb je natuurlijk ook trends in inrichting en kleur. Al een tijdje zie je overal koperen accessoires opduiken en het is dan ook niet verwonderlijk dat AkzoNobel de kleur Koperoranje als kleur van het jaar 2015 heeft gekozen. Na een aantal jaren wat koelere kleuren is er nu weer een tendens naar warmere kleuren. Volgens AkzoNobel is de trend voor 2015: The overriding idea for 2015 is that people are finding new ways to add color to their lives and are developing a warmer and more caring environment for all. Oftewel: met een kleine ingreep kun je meer kleur geven aan het bestaan en de wereld eerlijker en mooier maken.

De kleur Koperoranje heeft erg veel weg van de kleur Kenyan copper van Pure&Original die ik een paar jaar geleden toepaste in mijn examenopdracht Interieurstyling. Toen sprak me dit al erg aan, vooral door de warmte die ervan uitstraalde. Hieronder het moodboard dat ik naar aanleiding daarvan maakte.

IMG_2694 kopie

Ook in mijn eerste opdracht voor een kleuradvies paste een mooi warm oranje perfect. Maar dat is wel precies het probleem natuurlijk met onverschillig welke kleur van het jaar: hij moet je aanspreken én hij moet in de ruimte passen.  Bovendien kan het een hele stap zijn om een hele muur in zo’n opvallende kleur te schilderen.

Maar dat hoeft natuurlijk niet per sé. 

Momenteel zie je ook veel dat op één muur verschillende kleuren worden toegepast. Dit kan in blokken, maar ook in elkaar overlopend (Layer layer). Wat overigens misschien nog wel spannender is dan een hele muur in één kleur. Vind je dat nou toch wat teveel van het goede, dan kun je natuurlijk ook alleen wat accessoires in de juiste kleur toevoegen.

Akzo Nobel - Big nature, small me
Akzo Nobel – Big nature, small me
Akzo Nobel - Friendly barter
Akzo Nobel – Friendly barter
Akzo Nobel - Friendly barter
Akzo Nobel – Friendly barter

Ook andere grote verffabrikanten kiezen elk jaar hun kleur van het jaar. Heel verschillend, maar allemaal met een mooie gedachte erachter, waar volgens mij ook zeker overeenkomsten in zijn te vinden. Allemaal kiezen ze in elk geval voor een kleur met een bepaalde warmte. Want hoewel Benjamin Moore hun groen ‘silvery’ noemt, ben ik het eens met Kate Smith van www.sensationalcolors.com: bij de term ‘silvery’ heb ik toch een koelere kleur in gedachten. Deze kleur groen heeft toch een bepaalde warmte. Ook het thema mens en natuur komt geregeld terug, zeker als je ook hun verschillende kleurpaletten erbij haalt. Keus genoeg dus als je dit jaar trendy wilt zijn.

Benjamin Moore: Guildford green. No worries. No second thoughts. Just a brush, dipped in a can, whooshed on a wall, and a whole lot of happily ever after.
Benjamin Moore (VS): Guildford green. No worries. No second thoughts. Just a brush, dipped in a can, whooshed on a wall, and a whole lot of happily ever after.
Sherwin Williams: “Its unexpected versatility brings life to a range of design aesthetics, whether traditional, vintage, cottage or contemporary.
Sherwin Williams (VS): “Its unexpected versatility brings life to a range of design aesthetics, whether traditional, vintage, cottage or contemporary.
Pantone: Marsala is a subtly seductive shade, one that draws us in to its embracing warmth.
Pantone (VS): Marsala is a subtly seductive shade, one that draws us in to its embracing warmth.

Tot slot nog twee tips als je er echt niet uitkomt:

Op Pinterest heb ik een aantal voorbeelden van kleurpaletten verzameld. Kijk daar ook eens om te zien wat je überhaupt aanspreekt: http://www.pinterest.com/STHYIT/sthy-kleurinspiratie

 En natuurlijk mag je me altijd om hulp vragen.

Vergelijkbare berichten