| |

Maart roert zijn staart

Hoera , het tuinseizoen gaat weer van start! Hopelijk krijgen we alvast een paar mooie dagen om de tuin vanaf het begin goed aan te pakken. En wat zijn zoal de klusjes die je in de tuin kunt doen in maart?

Wil je nog een haag planten, dat kan nog, mits het niet vriest.

image
Boomkwekerijvanleersum

Strooi kalk op je gras om mosvorming tegen te gaan.  Twee weken daarna mag de eerste gazonmest erop. Is het al te laat en heb je al meer mos dan gras, dan is het nu de tijd om te verticuteren. Kale plekken die je dan overhoudt vul je op met graszaad.  

tuinkenner.nl
tuinkenner.nl

Je border kan best een goede mulchlaag gebruiken. Zorg dat je eerst al het onkruid weg haalt (helaas, ook dat loopt weer uit), dat scheelt later in het jaar een boel werk. 

Kuipplanten die binnen overwinterd hebben, kun je nu terugsnoeien. Haal bij grote potten de bovenste laag grond weg, maak de grond daaronder los en vul bij met verse potgrond. Langzaamaan kun je ze weer meer water geven. Eenjarige zomerbloeiers kun je nu binnen voorzaaien en ook de zomerbollen kunnen nu de grond in, mits het niet vriest (dus nog even wachten tot eind van de maand is waarschijnlijk wel verstandig).

Tuinseizoen.com
Tuinseizoen.com

Strooi zodra je de knoppen van de hosta boven de grond ziet verschijnen (dan weet je weer waar ze staan) eierschalen of koffiedik ertussen. Slakken houden er niet van om daaroverheen te kruipen. En mocht je nu eindelijk de kat van de buren uit je tuin willen houden: die houdt ook niet zo van koffiedik tussen zijn pootjes.

Hostacollectie.be
Hostacollectie.be

Zomerbloeiende struiken als vlinderstruik, lavendel (let op: het verhoute gedeelte loopt niet meer uit) en Amerikaanse sering kun je nu flink terugsnoeien. Ook klimplanten als kamperfoelie kunnen nu wel een snoeibeurt gebruiken.

Tuinen.nl
Tuinen.nl

Bij wintergroene planten als schoenlappersplant en elfenbloem (pas op voor eventuele knoppen eronder) kun je nu het lelijke blad weghalen. Van andere vaste planten ruim je nu  de oude stengels op.

bergenia
Esveld.nl

 Houd wel steeds het weer in de gaten. Er staat niet voor niets ‘maart roert zijn staart’ boven dit artikel. Niet alleen kán het nog vriezen, maar ook kan er nog wel eens een gure oostenwind staan waarvan planten erg uit kunnen drogen. Geef dus eventueel water.

Last but not least: wil je nog inspiratie opdoen: dit is de tijd van de tuinbeurzen. Kom bijvoorbeeld in het weekend van 6 t/m 8 maart naar de Lente Tuin en Woonbeurs in Zwolle. En vergeet dan vooral niet om de stand van Tuin voor Groentjes te bezoeken (stand nummer 150), bijvoorbeeld voor de 10-minuten Tuintip. Uiteraard kunnen we niet alle tuinproblemen in 10 minuten oplossen, maar we kunnen je zeker een eind op weg helpen.

 

logo LT&Wbeurs

Vergelijkbare berichten