| | |

Trends in huis 2015

Vorige maand vertelde ik al het een en ander over kleurtrends voor dit jaar. Dit keer wil ik het hebben over andere trends in huis. In wonen veranderen de trends gelukkig veel minder snel dan in de mode, maar dat neemt niet weg dat er wel dingen veranderen. Zo zie je (gelukkig) weer steeds meer kleur in de diverse bladen terugkomen en lijkt het allemaal wat minder strak te worden. Het oogt allemaal wat warmer, er zit wat meer leven in. Materialen die veel gebruikt worden, vaak ook in combinatie met elkaar zijn marmer, leer, hout, glas en keramiek.

Mooie mix van materialen - Mint Interior Design - gevonden op Instagram
Mooie mix van materialen – Mint Interior Design – gevonden op Instagram

En volgens Lidewij Edelkoort, dé trendwatcher in Nederland en ver daarbuiten, hoeft het interieur ook niet in één keer af te zijn. Nou is het mijne dat nooit, nooit geweest ook, maar dat gevoel werd je de laatste jaren wel een beetje gegeven. 

AKZO Nobel - Friendly Barter
AKZO Nobel – Friendly Barter

Het kleurgebruik is vaak fel en wat helemaal van nu is, is als je maar een deel van de muur kleurt. Je mag gerust groot uitpakken met kleur dit jaar, maar ook als kleur subtiel gebruikt wordt kan het al een hele verandering teweeg brengen. Ook zie je dit jaar veel geometrische vormen en verlopende kleuren.

En nog een hele belangrijke trend dit jaar is stapelen: 

Stapel kussens op elkaar, bind er een touw om en klaar ben je - gevonden bij InteriorInsider
Stapel kussens op elkaar, bind er een touw om en je bent weer up-to-date – gevonden bij InteriorInsider 

Een andere trend dit jaar is handwerk. Eerlijke materialen treden nog meer op de voorgrond als vorig jaar. Dus haal die brei- en haaknaalden maar van zolder als je dat nog niet gedaan had, want dit jaar moet je zelf aan de bak. En wat te denken van borduren? (niet mijn ding overigens)

geborduurde muurtegels - Loekie Smeets
geborduurde muurtegels – Loekie Smeets

Zag je het afgelopen jaar vooral veel koper, dit jaar komen ook zilver en goud erbij. En dat mag ook nog eens bij elkaar gezet worden. Verweerd goud of koper is helemaal top. Houd het wel rustig met goud, dat wordt gauw teveel.

Divere matalen vasen - broste Copenhagen
Divere metalen vasen – broste Copenhagen 

En dan is er nog één trend die zeker niet onvermeld mag blijven: er mag weer meer groen binnen. Jarenlang bleef dat toch een beetje beperkt tot hooguit twee of drie grote potten met dezelfde planten. Vooral vetplanten en cactussen zie je weer erg veel, maar ook andere planten mogen weer. In de folder van Intratuin zag ik dat de Lepelplant oftewel de Spatiphyllum dit jaar plant van het jaar is. Bij mij is hij dat al bijna 35 jaar (oké, hij is wel een paar keer verpot en gescheurd, maar toch). Een hele sterke plant dus, die genoeg heeft aan één keer per week een flinke scheut water. Als hij daar te lang op moet wachten laat hij weliswaar zijn bladeren zielig hangen, maar geef je hem dan weer water dan is hij er binnen de korste keren weer helemaal bovenop.

AL jaren mijn favoriet en nu de woonplant van het jaar: Spatiphyllum - lafemmeactuelle.fr
AL jaren mijn favoriet en nu de woonplant van het jaar: Spatiphyllum – lafemmeactuelle.fr

Vergelijkbare berichten