Tuintips oktober – deel 2
Hoewel het weer misschien nog anders doet vermoeden, is de herfst echt begonnen.
De tips gaan deze keer dan ook vooral over vallende blaadjes.
– zorg dat je je dakgoot schoonhoudt van blad om verstopping en overstroming tegen te gaan.
– blad dat tussen de planten valt kun je laten liggen. Vogels vinden er voedsel tussen en verterend blad is goed voor het bodemleven.
Een dikke laag blad kan ook als bescherming tegen vorst dienen, bijvoorbeeld op plekken waar je bollen hebt geplant.
– het grasveld is minder blij met blad dat erop blijft liggen. Kale plekken en schimmels kunnen het resultaat zijn. Hark het bij elkaar en strooi het tussen de
planten.
– ook de vijver houdt niet van afgevallen blad. Dit zakt naar de bodem, gaat liggen rotten en onttrekt daardoor zuurstof aan het water. Schep het eruit met een schepnet of span een net over de vijver (wel geregeld leegscheppen, anders zakt het in). Om dezelfde reden is het verstandig om afstervende oeverplanten weg te knippen
– in een oude Home&Garden vond ik de volgende tip:
stop het verzamelde blad in een vuilniszak, prik er gaatjes in en leg in de
schaduw weg. Na een jaar heb je bladaarde. Wel even geduld hebben dus.Hoe je het
precies doet kun je ook hier zien: http://www.ts24.nl/blog.php/item/37/afgevallen-blad-vernietigen-of-gebruiken.
Hetzelfde bereik je trouwens met een bak van gaas en stokken. Compost van alleen bladeren is niet heel rijk aan voeding, maar het is wel een goede bodemverbeteraar.
– Het afgevallen blad van rozen kun je beter niet op de composthoop of in de bladerbak gooien, daar kan sterroetdauw opzitten. Ook eiken- en beukenbladeren zijn hier niet geschikt voor.
– Maar wat ik zelf eigenlijk altijd het leukste vind: de mooiste bladeren opzoeken en met bijvoorbeeld kastanjes en bessen een mooie compositie maken.
– En misschien maak ik dit jaar wel deze zelfgemaakte schaal van herfstbladeren (Welke.nl, http://www.welke.nl/lookbook/STHY/Leuk-om-zelf-te-maken/jenneke11/super-leuk-herfstschaal-maken-van-bladeren.1353186401)