| |

Tuintips voor de maand januari

Allereerst natuurlijk voor iedereen een kleurig en stijlvol 2015!

Ja en wat voor tuintips moet je dit jaar nu geven voor de maand januari? Normaal vooral waarschuwingen voor vorst en dergelijke, maar  op het moment dat ik dit schrijf ziet het er absoluut niet naar uit dat het gaat vriezen.

Dat heeft ook wel weer voordelen, want zolang het niet vriest kun je nog steeds planten en bomen blijven planten. Zo kun je bijvoorbeeld nog winterheide of winterharde viooltjes in de tuin zetten, zodat je toch weer wat kleur in de tuin hebt.

gevonden op tuinen.nl
gevonden op tuinen.nl

Dek bij harde en vooral koude wind wintergevoelige planten wel af, bijvoorbeeld met de takken van je kerstboom.

Op facebook zette ik al deze tip om vogelvoerhangers zelf te maken.

http://www.tuinieren.nl/tuinnieuws/zelf-maken/vogels-voeren.html

Vogels kunnen best wel wat extra voer gebruiken namelijk. De vissen in de vijver daarentegen hoef je niet bij te voeren zolang het kwik niet onder de 6 graden komt.

DIY vogelvoerhanger

Je gazon kan wel wat kalk gebruiken, dit zorgt ervoor dat mos minder kans krijgt. Kalk met toevoeging van magnesium zorgt voor een mooie groene grasmat. De wintermaanden zijn de beste tijd  hiervoor. Wel jaarlijks herhalen. Mocht het nog gaan vriezen: loop dan niet op het gras. Het beschadigt dan nogal.

gevonden op tuinieren.nl
gevonden op tuinieren.nl

Je weet maar nooit, het zou niet de eerste keer zijn dat het in januari of februari nog even stevig gaat vriezen. Laten we hopen dat dat gebeurt, al is het alleen maar om komende zomer minder last van muggen e.d. te hebben. En,  mocht je dat nog niet gedaan hebben, in dat geval is het wel handig als je buitenkraan af gesloten is. O ja, en vergeet niet je tuinslang leeg te laten lopen, mocht daar nog water inzitten.

buitenkraan winter

Vergelijkbare berichten