| |

Tuintips voor mei

Heemkundevereniging Roggel - Ijsheiligen - Pancratius

Dit is Pancratius, een van de vier Ijsheiligen (foto geleend van Heemundevereniging Roggel).  Hoewel eenjarigen steeds vaker al vroeg in het jaar opduiken bij bloemisten, in tuincentra en bouwmarkten, is het beter te wachten met planten tot na deze IJsheiligen. de kans op nachtvorst is dan namelijk echt minimaal. Eerlijk gezegd kon ik dit jaar de verleiding ook niet weerstaan: mijn voortuin was een beetje erg leeg en omdat er plannen zijn om van dit perk een bak van te maken, wilde ik er geen vaste planten in zetten. Om de combinatie tussen mijn Ophiopogon japonicus ‘Nigra’ en witgloeiende planten uit te proberen, heb ik voor witte Spaanse margrieten gekozen. Doordat de hartjes hiervan ook paarsig zijn, kleurt  dat erg mooi bij elkaar.

Spaanse margriet kopie

En toen heb ik ook gelijk maar wat potten gevuld. Het lijkt nu nog niet zoveel, maar als het goed is, groeien ze straks de pot uit. Mits ik ze natuurlijk water blijf geven. Mijn plan is een extra gieter te halen en deze gevuld ernaast te zetten. Misschien denk ik er dan wat eerder aan.

eenjarigen in pot kopie

Vanaf nu kun je eigenlijke elke week wel gras maaien, zeker als je nu mest strooit.

Grasmaaier - dekindertjes.skynetblogs.be
dekindertjes.skynetblogs.be

 

Mocht je overigens, zoals hier de Gemeente Deventer heeft gedaan, bollen in het gras hebben staan: wacht dan nog maar heel even een week of twee met gras maaien, dan kunnen de bolletjes nog even wat kracht op doen voor volgend jaar. 

bollen ih gras - Deventer - OpenbareruimteDeventer.nl
Deventeropenbareruimte.nl

 

Overigens is dat in je eigen tuin ook best leuk: bolletjes in je gazon. Misschien een idee voor volgend jaar? Je hebt nog tot het najaar om er over na te denken. Maar voor nu is het tijd om zomerbloeiende bollen als Canna, Dahlia en gladiolen te planten. 

Canna - rhs.org
Canna – rhs.org

De uitgebloeide bloemen van Viburnum Burkwoodii kun je er nu voorzichtig uitknippen en ook kun je nu voorjaarsbloeiende struiken als Kerria Japonica en Forsythia snoeien. Draai de uitgebloeide bloemen van de Rhododendrons voorzichtig tussen duim en wijsvinger los. Dit bevordert de bloei van volgend jaar. 

Viburnum burkwoodii - Boskoops.nl
Viburnum burkwoodii – Boskoops.nl

Als je het nog niet gedaan hebt, je kunt nu je Bolcatalpa’s nog snoeien. Ze komen laat in blad dus het kan nog net. 

 

Bolcatalpa – Boskoops.nl

Natuurlijk is er in mei nog veel meer te doen in de tuin, maar vergeet vooral niet te genieten. En dat hoeft niet per se op zo’n fraai zonnebed als dit hier, ga gerust ook eens languit in het gras liggen.

zonnebed - tuinprofi.nl
tuinprofi.nl

 

Vergelijkbare berichten