| | |

Tuintrends 2015

telegraph.co.uk
Telegraph.co.uk

 

Na de trends in huis waar ik over schreef in januari en februari zijn nu, bij het begin van het tuinseizoen, de trends voor je tuin voor 2015 aan de beurt. Een ding is zeker: de strakke tuin met borders met dezelfde beplanting is uit! En net zoals binnen zie je ook hier een terugkeer van oude bekenden.

Je kunt natuurlijk je hele tuin aanpakken (daar kom ik hieronder op terug), maar de kans is groter dat je alleen wat kleine veranderingen wilt doorvoeren. Met deze items wordt je tuin weer helemaal up-to-date:

Buxus: de buxus is een blijvertje, niet meer als keurig geknipt haagje, maar meer als bijna rollende bal, omgeven door luchtiger planten.

chelsea-trends-buxus - H&G
Home & Garden

Naaldbomen: terug van weggeweest: naaldbomen. Ze ruiken heerlijk en het hoeft natuurlijk niet meteen een grote den te zijn. Zo wordt de Pinus strobus ‘Minima’  maximaal 60 cm hoog en daar heeft hij zo’n 10 jaar voor nodig. 

 

Minolta DSC
Helmers.de

Ronde hoge vijvers: een mooie optie om je strakke rechte tuin wat vriendelijker en moderner te maken. De ronde vorm werkt verzachtend. Je kunt de ronde vorm weer terug laten komen door bijvoorbeeld een rond terras aan te leggen of gewoon door de eerder genoemde buxusballen.

Stijlvolstyling.com
Stijlvolstyling.com

Wilde, transparante borders: Toen ik vijf jaar geleden in dit huis kwam wonen had ik al geen trek in borders met maar een of twee plantengroepen. Er staat bij mij dus van alles door elkaar en daar ben ik heel blij mee. Heb je nog wel die strakke plantengroepen en wil je meer naar deze variant toe, probeer dan eens wat zogenaamde weefplanten toe te passen, zoals crocosmia en monnikskap.

wilde border  kopie
STHY Interieur en Tuin

Verschillende niveaus: de tuin mag weer wat spannender. Dit bereik je al snel door een trapje of heuveltje aan te brengen, maar natuurlijk ook door de eerder genoemde verhoogde vijver. de cortenstalen randen van deze trap vind ik erg mooi bij het grind passen.

Home & Garden
Home & Garden

Gevarieerd groen:  is die kleurige, weelderige border je nog iets teveel van het goede: ook beplanting in verschillende kleuren groen met verschillende bladvormen is helemaal van nu, eventueel voor wat extra variatie aangevuld met gele en witte bloeiers .

Telegraph.co.uk
Telegraph.co.uk

Natuurlijke bestrating: de bestrating kan natuurlijk niet achterblijven. Natuursteen, boomstammetjes, hout, grid, het kan allemaal, liefst wat vloeiend gelegd. De paadjes hoeven niet meer keurig recht te lopen. 

Home & Garden
Home & Garden

Ben je van plan je hele tuin aan te pakken dan zijn dit de drie trends waarmee je dit jaar helemaal goed zit.

Unexpected wild garden:

Lepona.nl
Lepona.nl

De natuur mag hier zijn gang gaan, een wat verwilderde look is geen probleem.  Er worden robuuste, natuurlijke materialen gebruikt die best verweerd mogen zijn. De sfeer is puur en eenvoudig.

Eco luxe garden:

Fence-magazine.be
Fence-magazine.be

Hierbij gaat het om eenvoud en luxe met respect voor het milieu. Een oase van rust. De gebruikte materialen zijn ruw en industrieel, maar ook koper en roestvrij staal oden mee, waardoor een eigentijdse uitstraling ontstaat.

Happy Garden:

fence-magazine.be
Fence-magazine.be

De naam zegt het al, een tuin waar je vrolijk en blij van wordt. Een speelse tuin, waar elke dag gevierd mag worden. Een tuin met een eenvoudige vormgeving waarbij speelse en onverwachte vormen gebruikt worden. Kleurrijke beplanting en gebruikte materialen. Die kunnen fel van kleur zijn, maar worden net zo vrolijk gecombineerd met pastelkleuren.

Maar wat natuurlijk het aller, allerbelangrijkste is: jij moet je prettig vinden in je eigen tuin, ingericht volgens de laatste trends of niet.

 

 

Vergelijkbare berichten