|

Snoeien? Het kan nog nét!

Het kan nog nét!

Eindelijk een beetje mooi weer. Weer om lekker in het zonnetje te zitten. En waar kun je dat beter doen dan in je eigen tuin, op je eigen terras? Maar is jouw tuin al zover klaar?

Eigenlijk wilde ik wat tips delen die in mei in je tuin moeten gebeuren, maar met dat beroerde weer van de afgelopen maanden zijn er misschien eerst nog wat dringender zaken om op te pakken.

Heb je bijvoorbeeld je pluimhortensia’s (Hydrangea paniculata) en hortensia’s als ‘Annabelle’ (Hydrangea arborescens)’ al terug geknipt? En je siergrassen?

Nee? Wacht daar dan nu niet langer mee. 

Knip je siergrassen tot zo’n 15 cm boven de grond af. Er zullen vast al wat groene sprieten tussen zitten. Doe er vooral niet te moeilijk over als je die mee knipt. Dat trekt wel bij. Beter wat afgeknipte groene stengels dan de rest van het jaar tegen die uitgedroogde sprieten aan kijken. En als je dat tóch zonde vindt: knip ze dan gewoon iets minder ver terug.

Wat je Hortensia’s betreft: ik kreeg ooit de tip om ze in juni een tweede keer te snoeien. Dan zouden de bloemen wat minder groot worden. Die tweede keer snoeien zou ik nu maar vergeten (tenzij je het natuurlijk wel al keurig in maart of april hebt gedaan). Ik ben wel benieuwd of dat ook geldt als je ze nu pas snoeit.

Overigens mogen deze Hortensia’s ook tot zo’n vijftien tot twintig centimeter boven de grond afgeknipt worden. Let wel op: dit kan alleen bij dit soort Hortensia’s omdat die bloeien op hout wat dit jaar gevormd wordt. 

Hydrangea ©STHY Interieur en tuin
Hydrangea macrophylla ‘Blaumeise’ – ©STHY Interieur en tuin

Boerenhortensia’s (Hydrangea macrophylla) bloeien op het hout van vorig jaar. Als je die nu snoeit, heb je dit jaar geen bloemen. Als je dat toch wilt omdat hij te groot geworden is, kun je het beste  nu de helft van de takken weg snoeien en volgend jaar de andere helft.  Wel kun je nu oude, kale takken wegsnoeien. 

Vergeet tijdens het snoeien vooral ook niet goed om je heen te kijken. Zeker in deze tijd van het jaar zie je eigenlijk elke dag wel iets nieuws. Wat zeg ik? bijna elk uur!

Je vlinderstruik zal al wel aardig uitgelopen zijn. De mijne tenminste wel. Mocht dat niet zo zijn, snoei ze dan gerust tot ongeveer een derde terug. Zo blijven de struiken compacter en mooier. 

Zo zag ik vorige week op mijn hortensia’s de nodige lieveheersbeestjes zitten en zitten de eerste bloemetjes alweer in de bosaardbeien. 

lieveheersbeestje op pluimhortensia

Tot slot: bewaar rechte takken van je hortensia’s en vlinderstruiken om straks je hoge vaste planten mee te steunen. Knip de rest van het snoeiafval klein en strooi dat als mulchlaag tussen je planten. De planten halen hier voeding uit en bovendien droogt de grond minder snel uit. Met alle regen van de laatste tijd zal dat niet zo’n vaart lopen maar voordat je het weet klagen we weer over hitte en droogte.

Wordt vervolgd….

Groeten van Sanneke

Vergelijkbare berichten