| | | |

Interieurtrends 2021: (hoe) pas je ze toe?

Fine art – foto STHY interieur en tuin

Als interieur- en tuinstylist houd ik natuurlijk de trends in de gaten. Niet alleen omdat het erbij hoort, (hoe kan ik je anders goed adviseren), maar ook omdat ik het gewoon ontzettend leuk vind. Wat staat ons te wachten? Wat vind ik daarvan? Hoe ‘moet’ volgend jaar ons huis (en niet te vergeten onze feed op Instagram) eruit zien? Wat zijn blijvertjes en wat is, naar mijn idee althans, geen lang leven beschoren? 

Om daar achter te komen blader ik graag door woon – en tuinbladen en loop ik geregeld een rondje door woonwinkels en tuincentra. Zelfs op vakantie kan ik dat niet laten. Natuurlijk ga ik ook graag naar een VT Wonenbeurs en de Dutch Design Week.  Dat lukte dit jaar iets minder, dat zal je niet verrassen.

Toch pik ik er voor 2021 een paar trends uit. Maar voordat ik dat doe nog even dit: trends zijn tijdelijk. Sommige gaan een paar jaar mee, andere maar kort. Dus tenzij jouw budget toelaat dat je elke paar jaar je totale inrichting vervangt (wat bij de meesten van ons waarschijnlijk niet het geval is), zorg ervoor dat de basis goed is. Met wat nieuwe kussens, een andere print aan de muur of eventueel een nieuw kleurtje, kun je je interieur vaak al een stuk meer van nu maken. 

Trend 1:  Face line art

Je hebt ze vast al wel gezien: op prints, kussens, op bloempotten. De illustraties die bestaan uit 1 ononderbroken zwarte lijn op een wit vlak. Deze trend is al begonnen in 2020 maar zet door. Je ziet veel gezichten voorbijkomen maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. En om het warmer te maken worden er vaak kleurvlakken toegevoegd. Natuurlijk kun je een print kopen of bijvoorbeeld voor je verjaardag (of Sinterklaas of Kerst) vragen, maar je kunt ook proberen er zelf een te tekenen of desnoods over te trekken. Wissellijst erom of bijvoorbeeld met dubbelzijdig kleefband op een schildersdoek plakken en klaar ben je. De keuze is reuze. Combineer het eventueel met trend 2. 

Kussens Sissy-Boy – foto Maartje Heij

Trend 2: Natuurlijke elementen

Dat kan zitten in (nog) meer kamerplanten, in droogbloemen, licht hout, bamboe, riet, maar ook neutrale kleuren, zoals de Flexa Kleur van het jaar Brave Ground. Duurzaam blijft natuurlijk top of the bill en ik vraag me zelfs af of je dat nog wel een trend moet noemen. Ik mag toch hopen dat we zo verstandig zijn om dat als leidraad aan te blijven houden. 

Flowergram Bloomon. Foto STHY Interieur en tuin

Trend 1 en 2 kun je leuk combineren door fine art van een mooi blad zoals van, sorry, daar is hij weer, de Monstera, of van een vogel. Op roomed.nl kwam ik een leuke DIY-tip tegen: met klei fine-art op een bloempot maken. Daar maken ze een gezicht, maar het kan natuurlijk net zo goed met een blad. Sla je twee vliegen in één klap: én fine art, én natuurlijk.

DIY Fine art bloempot. Foto: roomed.nl

Trend 3: Ronde vormen en lichte en aaibare stoffen.

Vooral in deze donkere dagen en met Corona op de achtergrond hebben we daar wel behoefte aan. Lekker op de bank met een dekentje en een grote pot thee. Goed boek erbij, of misschien wel even helemaal niets. Met wat ronde vormen in de vorm van een poefje of wat kussentjes (als vorm of als print) en je bent weer up-to-date. Of schilder bijvoorbeeld een ronde vorm op je muur, ook heel trendy. 

kussens Sissy-Boy. Foto Maartje Heij

Trend 4: Donkerblauw

Ook nog even een blijvertje: donkerblauw. Op wanden, maar zeker ook op meubels en accessoires. Een hele mooie combi met okergeel of oudroze. Persoonlijk ben ik niet zo van blauw in mijn interieur, dus ik ga al een tijdje voor donkergroen. 

En zo kom ik op wat mij betreft misschien wel het allerbelangrijkste: zorg dat het joúw huis wordt, waar jij je thuis voelt. Het gaat er niet om of je vriendin het mooi vindt, of dat je moeder het onpraktisch noemt. Het is jouw huis, jouw smaak. En die van je partner natuurlijk. Ga dus niet klakkeloos mee met trends, maar pik eruit wat jij leuk vindt en waar jij iets mee kan. En als er toevallig niets is wat je er leuk aan vindt, dan niet. Dan houd je lekker je interieur van 2020, of misschien wel van 2019, of 2018. Je hoeft echt niet elke paar jaar je interieur te veranderen omdat de trends het ‘voorschrijven’. 

Laat het gerust weten als je vragen hebt over het wel of niet toepassen van de trends 2021 of een andere woonvraag. Ik help je graag.

Groetjen van Sanneke

Vergelijkbare berichten