| | | |

Voorjaarsklusjes

Cornus controversa - foto STHY_Interieur_en_tuin
Cornus controversa – foto STHY_Interieur_en_tuin

Wat een weertje hè? Echt weer om lekker in het zonnetje te zitten. En waar kun je dat beter doen dan in je eigen tuin, op je eigen terras? Maarre… zijn je tuin en terras daar al helemaal klaar voor? Oftewel: heb je alle tuinklusjes die door het minder fraaie weer van de afgelopen weken waren blijven liggen al opgeknapt? Zijn je siergrassen al teruggeknipt? Nee? Doe dat dan nu. Er zullen vast al de nodige groene sprieten tussen zitten. Die zul je ongetwijfeld meeknippen, maar dat trekt wel bij. Knip ze terug tot zo’n twintig centimeter en je zult zien dat binnen een mum van tijd ze er weer helemaal fris uit zien.

IMG_6816
Miscanthus – foto STHY_Interieur_en_tuin

Ook je vlinderstruiken mogen tot ongeveer een derde teruggesnoeid worden als je dat nu nog niet gedaan hebt. Zo blijven de struiken compacter en mooier. Vergeet ook je pluimhortensia’s (hydrangea paniculata) en hortensia’s als ‘Annabelle’ (Hydrangea arborescens) niet. Die mogen zelfs tot zo’n vijftien tot twintig centimeter boven de grond afgeknipt worden. Let wel op: dit kan alleen bij dit soort Hortensia’s omdat die bloeien op hout wat dit jaar gevormd wordt. Boerenhortensia’s (Hydrangea paniculata) bijvoorbeeld bloeien op het hout van vorig jaar. Als je die nu snoeit, heb je dit jaar geen bloemen. Daarom wordt aangeraden dat áls je ze wilt snoeien je het ene jaar de helft van de takken weg moet snoeien en het volgende jaar de andere helft. Nadeel is dat je dan twee jaar achter elkaar niet de volledige bloei hebt. Mijn hortensia’s ‘Blaumeise’ werden me echt te groot en omdat ik toch al niet zeker weet of ik ze überhaupt nog wil besloot ik dit jaar de hele struik terug te snoeien. Ik zal dit jaar dus alleen blad zien en dan hoop ik voor volgend jaar maar op uitbundige bloei.

Hydrangea paniculata ‘Blaumeise – foto STHY_Interieur_en_tuin

Bovenstaande klusjes hadden al in maart gedaan moeten worden, maar zelf was ik er door omstandigheden nog niet aan toegekomen. Gelukkig zag ik een week of twee geleden bij een tuincentrum hier in de buurt dat het daar ook nog niet gedaan was in de tuin die erbij hoort. Ik ga er dus maar een beetje van uit dat meer mensen nog het een en ander te doen hebben. Het is gewoon nog bijna geen weer geweest voor de tuin. En dat terwijl nota bene de narcissen in mijn tuin al in februari bloeiden.

Narcissus 'Tete-a-tete' - foto 'Sterke bollen.nl
Narcissus’Tete-a-tete’ – foto ‘Sterke bollen.nl

Wat je natuurlijk zeker niet mag overslaan is het schoonmaken van je tuinset. En als je dan tot slot de stoelkussens tevoorschijn haalt kun je lekker in het zonnetje gaan genieten van het frisse groen om je heen. Wat ik altijd weer leuk vind is dat je eigenlijk elke dag wel iets nieuws ziet in je tuin, en niet alleen in dit jaargetijde. En steeds realiseer ik me dan weer dat ik daar meestal toch te weinig bij stil sta. Zo werd ik dit jaar blij verrast door ‘ineens’ volop bloeiende Anemone blanda en kijk ik elk jaar weer uit naar de fijne bloempjes van de elfenbloem (Epimedium). Die doen hun naam eer aan wat mij betreft.

Anemone blanda – foto STHY_Interieur_en_tuin
Epimedium – foto STHY_Interieur_en_tuin

Ik kan me nu al verheugen op alle bloemen in mijn Cornus controversa dit jaar. Kijk maar eens goed naar de foto boven aan dit blog. Je ziet de knoppen al zitten. Stomverbaasd was ik toen ik tijdens mijn cursus Plantkennis hoorde dat deze heester bloeide. De eerste paar jaar dat ze in mijn tuin stonden deden ze dat ook niet, maar gelukkig de laatste jaren wel. Dus mijn goede voornemen voor dit tuinjaar is om dat eens wel te doen en niet overal maar achteloos aan voorbij te gaan. Ik ga ook zeker proberen dat te delen, via Facebook én via deze website. Doe je mee?

Groetjes,

Sanneke

 

 

 

 

 

 

Vergelijkbare berichten