Tuintips voor november

geel gras kopie

Langzaamaan wordt het geler in mijn tuin. De feloranje-rode bladeren van mijn toverhazelaar zijn zo langzamerhand allemaal afgevallen. De krentenboompjes hadden ook dit jaar helaas weer weinig blad. Misschien moeten ze toch maar een ander plekje krijgen, want waar ze nu staan doen ze het gewoon niet goed.
Ik vermoed dat ze teveel op de tocht staan. Ik moet alleen nog even bedenken wat ik er dan voor in de plaats zet.

En daarmee kom ik bij de tuintips voor november:
– het is nu het goede moment om bladverliezende bomen en struiken te verplanten. Ook fruitbomen kun je nu planten.
– maak nu je potten en nestkastjes schoon (vogels zitten hier ook graag als het regent en waait) en vergeet natuurlijk ook niet je tuinmeubels schoon te maken.
– je kunt met het afknippen van hortensiabloemen het beste wachten tot na de eerste nachtvorst. Dan verkleuren ze pas echt mooi.
toverbal hortensia herfst
Als je ze op een vaas zet verdrogen ze vanzelf.

– over de hortensia gesproken: als deze je wat te groot wordt, kun je nu wortelsnoei toepassen. Dat remt de groei, maar bijkomend voordeel: het stimuleert de bloei. Steek met een scherpe spade alle wortels op 40-50 cm vanuit het hart door. Steek schuin naar beneden door, anders mis je de onderliggende wortels.
– strooi een laagje compost in de borders en rond hagen, struiken en fruitbomen voor bescherming in de winter en een goede start in het voorjaar
– als je de grasmaaier een tandje hoger zet, wordt op het gras gevallen blad fijngemalen en dient zo weer als mest voor je gazon.

Heb je trouwens plannen om je tuin in het voorjaar aan te pakken, dan is dit HET moment om daarover na te denken.
Als je hier de komende maanden tijd aan besteedt, kun je alle voorbereidingen treffen en kun je vroeg in het voorjaar (of eventueel zelfs nog) aan de slag.

Als het tuinseizoen dan weer begint, heb je al een voorsprong. En kom je er niet uit, schakel dan een tuinontwerper in. of dat nu om een totaal andere inrichting gaat, een hoekje waar je niet tevreden over bent of je wilt een beplantingsplan: zij hebben er verstand van en komen bovendien vaak met oplossingen waar je zelf niet aan gedacht had.

www.sthy.nl/tuin
www.sthy.nl/tuin

Kijk bijvoorbeeld eens op mijn tuinpagina of lees mijn blog over TuinvoorGroentjes

Tuin voor doe-het-zelvers
Tuin voor doe-het-zelvers

Vergelijkbare berichten