|

Kerstversiering anders – DIY

Of je nu een echte, kunst- of alternatieve Kerstboom neerzet, alleen een boom is toch een beetje kaal. Nou is er natuurlijk van alles te koop, maar met een beetje (desnoods geleende) creativiteit kom je ook een heel eind. Zo zag ik deze week bij een nicht van mij twee pinguïns met een kerstbal om hun nek. In dit blog een paar van mijn old time favourites, een paar nieuwe ideeën die dat misschien wel gaan worden en nog wat dingen die ik op internet en bij tuincentra tegen kwam en simpel zelf te maken zijn.

Een tijd geleden schreef ik een blog over huisjes in huis. Ook met Kerst kom je die weer volop tegen, met lichtjes erin of onder een stolp (ook een item een paar weken terug). Heb je huisjes in huis, zet ze dan bijvoorbeeld eens onder of naast een stolp, doe er eventueel wat kerstballen of kunstsneeuw bij en je hebt er weer een kerstversiering bij (Pinterest – &Suus).

Zelf zet ik sinds vorig jaar takken in een grote weckpot met kunstsneeuw, hang er lichtjes in en met wat (oude) kerstversiering en wat andere dingen die ik in de loop der jaren heb opgespaard, maak ik er een mooi geheel van. Zo gebruik ik een witgespoten takje uit een kerststuk van een paar jaar geleden, een kersttafereeltje in een lucifersdoosje  (een wel heel ingenieuze kerstkaart van mijn zus en zwager ooit) en wat houten figuurtjes die  ik ooit kocht voor een kerstboompje voor de kinderen.  Eventueel lichtjes erin en klaar is kees.

Je hebt natuurlijk ook nog de modelspoorvariant. Toen hij een jaar of tien was, vond mijn zoon het fantastisch om met zijn trein, de bijbehorende huisjes, een wit laken en wat watten zijn eigen kersttafereel onder de kerstboom te maken.Elk zichzelf respecterend tuincentrum pakt wat dat betreft in deze tijd ook flink uit.  Dit jaar zag ik bij Intratuin wat alternatieven die wat makkelijker in onze huiskamers passen.

Min of meer daardoor geïnspireerd, besloot ik een leeg kistje van decoratiemateriaal even weg te zetten in de schuur. Met wat stukgeknipte stengels van het siergras uit de tuin  en een zilveren ster die ik vorig jaar bij de boodschappen kreeg, heb ik dit jaar de van mijn schoonouders geërfde kerststal net weer wat anders neergezet.

Kerststal met stro 2 FB

Op Pinterest kwam ik deze foto tegen.

glas, takken, waxinelichtje - P - stijls.nl blog

Jaren geleden twijfelde ik of ik drijfkaarsjes in een vaas zou leggen of (oude) kerstballen. Mijn man vroeg me waarom ik zou kiezen en zie hier het resultaat. Het eerste jaar liet ik de oogjes eraan. Die gingen roesten, dus dat was niet zo slim (tenzij je voor een gouden Kerst gaat natuurlijk :-)).  De drijfkaarsjes zijn inmiddels vervangen door glazen drijvertjes (paar jaar geleden gekocht op een kerstmarkt) met waxinelichtjes. TIP: laat de ballen eerst goed vol lopen met water, anders blijven ze drijven. Dit jaar bedacht ik nog een andere toepassing: ik liet een ketting van kralen die ik toch niet meer in de Kerstboom gebruik in het water zakken. Doordat hij blijft drijven geeft dit een heel grappig effect.

Als je goed kijkt, zie je dat de waxinelichtjes ook versierd zijn. Ik kwam dat idee tegen op Welke.nl.  Heel simpel en je bent meteen van die lelijke buitenkant af. Ik vond bij de Action een verpakking met drie rolletjes washitape met kleuren die ook in mijn interieur terugkomen, maar het is in allerlei kleuren te krijgen. Let wel op dat je niet te breed tape koopt.Misschien een leuk karweitje voor kinderen die zich vervelen?

Tot slot nog een leuke versiertip met takken of bijvoorbeeld bloemen van de hortensia. Ik kocht bij de bouwmarkt een spuitbus met zilververf en  knipte wat uitgebloeide bloemen van de hortensia uit de tuin. Inspuiten, even laten drogen en klaar! Ook een takje met bessen die langzamerhand toch echt uitgedroogd waren kreeg een verfbad en mag de Kerst nog meemaken.

Veel succes!

 

Vergelijkbare berichten