| | |

Kerstversiering van maizena en zuiveringszout

 

img_5678

 

In deze tijd van het jaar zie je de ene na de andere diy voor Kerst langskomen. Nu ben ik nooit zo’n hele goede knutselaar geweest. Ik weet er altijd weer een rommeltje van te maken of het nou om Sinterklaassurprises ging of om een zelfgemaakt cadeautje voor het Sinterklaasfeest op school. Hoewel dat altijd weer perfect voorbereid werd door wél handige ouders wist ik er altijd weer een zooitje van te maken. De voornaamste reden was denk ik weinig geduld voor dit soort dingen gecombineerd met niet gauw tevreden zijn. Dus dan probeerde ik te snel en te veel toe te voegen. Het werd daar meestal niet mooier van. Vaak ligt toch in de beperking de meester, maar daar kwam ik pas jaren later achter.

Tegenwoordig gaat het iets beter, gelukkig, maar toch was ik vorig jaar blij met deze diy: bakken kan ik namelijk wél. Samen met mijn kleindochter van toen drie maakte ik deze leuke kerstversiering.

Wat heb je nodig:

 • 2 kopjes baking soda (=zuiveringszout, bijvoorbeeld te koop bij Jumbo en Albert Heijn)
 • 1 kopje maizena
 • 1 1/4 kopje water
 • evt. kleurstof voor bakken (ik kocht het bij Dille en Kamille)
 • deegroller
 • uitsteekvormpjes

img_0005

Nou moet ik eerlijk zeggen dat ik nog weet dat ik minder heb gebruikt ( weet het niet meer precies, maar ik dacht de helft) en zelfs toen had ik een bakplaat vol. Aan een deel van het deeg voegde ik voor het kneden nog wat kleurstof toe, zodat er ook gekleurde vormpjes ontstonden.

 • mix de baking soda en de maizena in een pan en voeg dan het water toe.
 • roer dit door tot alles goed door elkaar gemixt is.
 • zet de pan op middelhoog vuur en blijf roeren tot het een bal vormt. img_0002
 • doe deze bal in een schaal en laat het, afgedekt met een stuk vochtig keukenpapier, afkoelen.img_0003
 • als het deeg afgekoeld is, kneed het dan tot het soepel is.
 • rol dit deeg uit tot het ongeveer een 1/2 cm dik is
 • als het te plakkerig is kun je eventueel een klein beetje maizena op het aanrecht strooien of door het deeg kneden.img_0006
 • steek vormpjes uit
 • maak met een rietje of satéprikker een gaatje bovenin, zodat het daar straks aan opgehangen kan worden.
 • je kunt de vormpjes nog versieren met een rietje of een klein mesje. Ik plakte plakte op een aantal wat glittersterretjes die ik nog haf. Ook als je ze zo op laat drogen zijn ze leuk. Er zit als het ware een klein glittertje in door de baking soda. img_0007
 • laat de vormpjes een nacht drogen (eventueel een keer keren).  Ze blijven dan mooi wit. Bakken kan ook, vooral als je ze wilt verven, maar dan worden ze wel wat bruin. Bak ze in dat geval ongeveer 30 minuten en zet hierbij de oven op ongeveer 160 graden Celsius. Hou ze de laatste 10-15 minuten wel in de gaten, voor het geval ze te bruin worden. Ik liet ze gewoon aan de lucht drogen.img_0009
 • haal er tot slot een lintje door en hang ze op of gebruik ze bijvoorbeeld als labels aan je kerstcadeautjes. Ik hing ze in mijn eigen kerstboom, maar natuurlijk gingen er ook een aantal mee met Phileine.

img_5659

 

Vergelijkbare berichten