| | |

Wat hang ik aan de muur?

Vorige week kwam ik terug van een heerlijke vakantie in Portugal. Zon, zee, blauwe lucht, temperatuur zo’n 23 graden. Wat een contrast met het weer hier. Herfst! Vallende blaadjes, wind, en vooral: koud!

Portugal:Schiphol - Instagram

De hoogste tijd dus om het binnen weer gezellig te maken. Vorig jaar schreef ik al eens een blog met tips voor meer warmte en gezelligheid in huis (Zachte items voor in huis).  Dit keer iets heel anders.

Heb je je wel eens gerealiseerd hoe bepalend je muren zijn in je huis? Samen met de vloer nemen ze een groot deel van de ruimte in beslag. En bij mij zijn de muren vooral heel erg leeg. We zijn al tijden van plan (eigenlijk al zo lang we hier wonen en dat is ruim vijf jaar), daar iets aan te doen. Door allerlei oorzaken is het er nog steeds niet van gekomen. En de enige muur die wėl wat meer gevuld was, is afgelopen zomer opnieuw geverfd. De planken die er hingen bevielen niet en het schilderij ernaast paste qua kleur niet meer, dus ook deze muur is weer leeg. Tijd voor actie dus.

Onze oplossing: mooie grote foto’s. Twee uitdagingen: hoe laten we ze afdrukken en – misschien wel de grootste uitdaging – welke foto’s hang je op? En laten we ze afdrukken op canvas, hout, aluminium, plexiglas, noem maar op, of gaan we voor andere opties?

Allereerst is daar IXXI. Misschien heb je het zelfportret van Vincent van Gogh of het Meisje met de parel van Johannes Vermeer in pixels van hen wel eens gezien.

Dit zijn kaarten met (een deel van) een afbeelding die je met een soort kunststof kruisjes aan elkaar bevestigd. Met een ophangstrip en plakstrips worden ze aan de muur bevestigd, boren is niet nodig. Je kiest  een afbeelding uit de galerij, of je gebruikt je eigen foto’s. Je kunt een collage maken van foto’s of een foto uit laten vergroten, met of zonder raster werken, er is van alles mogelijk. In het geval van een collage kun je alle foto’s even groot af laten drukken, maar ook in verschillende formaten. Ook kun je van je eigen foto een pixel afbeelding laten maken Zolang het formaat een veelvoud is van 20×20 cm kun je alle kanten op. En wil je iets veranderen of uitbreiden, dan kun je nieuwe kaarten bestellen. 

Vorig jaar schreef ik op Facebook al eens over OGU. Hierbij worden je foto’s afgedrukt op dik karton in een klembord. Na ophangen haal je het klembord weg en krijg je onderstaand effect.

Ook OGU wordt met een plakstrip aan de muur gehangen, je kunt net als bij IXXI werken met collages of met 1 foto en ook hier kun je kiezen voor bestaande afbeeldingen. Als je een foto laat vergroten dan vallen er uiteraard stukjes weg op de plek waar het klembord heeft gezeten, maar je zult zien dat je ogen keurig de ontbrekende stukjes aanvullen, zelfs als je de originele foto niet kent. Wil je na een poosje veranderen, dan kan je als het ware een extra laagje bestellen die je over de oude foto plakt. Ook leuk als je bijvoorbeeld met Kerst of in het voorjaar een andere uitstraling wilt. Voordeel van een OGU is dat het, doordat het wat dikker is, geluiden enigszins dempt, al moet je hier natuurlijk geen wonderen van verwachten. OGU kun je krijgen in 96x96cm of 60×60 cm, of uiteraard een veelvoud daarvan. 

Nou waren wij er zelf als zo’n beetje uit wat het zou worden, maar deze week kwam ik nog een ander systeem tegen, wat ik ook wel heel mooi vind: Itje. Dit is een magnetisch fotosysteem. Hier is veranderen echt heel simpel. Op de achterkant van je foto’s wordt een ijzerhoudende coating aangebracht waardoor ze op het bijgeleverde magneetbord kunnen worden gehangen. Ook bij Itje kun je collages maken, een foto over meerdere borden verspreiden, enz. Overigens moet er wel geboord worden om het bijgeleverde ophangsysteem op te hangen. Itje is er in verschillende formaten. Een voordeel is dat je ze verticaal en horizontaal kunt ophangen. Ik zou zelf niet gauw aan de combinatie van foto’s zoals links gedacht hebben, maar vind het wel heel gaaf staan. 

Tot slot nog twee andere, goedkopere opties. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een Instawall. Je hoeft daarvoor overigens niet per se op Instagram te zitten. Verkrijgbaar als passé-partout (38×38 cm), als poster of op aluminium (beide in drie  verschillende formaten met 36, 50 of 64 foto’s). En ben je een beetje handig, dan kun je natuurlijk zelf ook aan de slag (House by Hoff – Split foto )

Nu alleen nog bedenken welke foto’s we gaan gebruiken (zucht!).

Groet,

Sanneke

Vergelijkbare berichten